Alles waarmee het zadel zo goed mogelijk past

Singels

Een singel zorgt ervoor dat het zadel goed op het paard blijft liggen. Er zijn singels in verschillende soorten, vormen en materialen. Denk aan leer of neopreen singels met of zonder elastiek. In de praktijk zie ik dat een elastische singel vaak een goede optie is voor paarden met singeldwang, omdat zij dan minder last hebben van de druk tijdens het aansingelen.

Een anatomische singel is aan te raden bij gevoelige paarden, het zorgt voor een stabielere ligging en laat het paard gemakkelijker bewegen onder het zadel.

Waar moet je op letten? Zorg dat de lengte van de singel goed aansluit bij het paard, zodat er geen schuurplekken kunnen ontstaan. Dat betekent dat er maar een heel klein beetje speling in de singellengte mag zijn. Dit omdat de lichaamsbouw van jouw paard kan veranderen door bijvoorbeeld training, verandering van seizoenen of andere invloeden van buitenaf. Meet dus goed de gaatjes op de singelstoten waar de gespen van de singel moeten komen.

Let er bij het aansingelen op dat je deze niet te strak trekt, maar probeer links en rechts gelijkmatig aan te singelen. Dit is ook voor het behoud van de singelstoten. Zit een singel niet goed, dan beweegt het paard minder makkelijk onder het zadel. Zit de singel te strak, dan is het niet alleen niet prettig voor het paard, maar klem je zelfs de bloedsomloop van de voorbenen af. Singel dus altijd met beleid aan: niet te strak en niet te los.

Weet je niet helemaal zeker of de singel goed zit? Laat dan de zadelmaker/-passer een keer goed naar zadel én singel kijken.

Welke singel past het beste bij jouw paard? Stuur gerust een berichtje voor persoonlijk advies!

Onderleggers

Prolite Tri Pad

De Prolite Pad is een therapeutische onderlegger die de ligging van het zadel kan verbeteren. Dit type is erg geschikt voor jonge paarden, drachtige merries of paarden die nog veranderen qua bouw.

Met deze onderligger kun je kun je het zadel zowel voor als achter, maar ook in het midden ophogen. Zo maak je een zadel geschikt voor meerdere paarden.

De pad is zo gevormd dat het de vorm en bovenlijn van de paardenrug optimaal volgt. Hierdoor blijfven ruggengraad en schoft vrij van druk. De Prolite Tri Pad word geleverd in een luxe bewaartas.

Op zoek naar een passende onderlegger? Stuur gerust een berichtje voor persoonlijk advies!

Beugels

De Acavallo veiligheidsbeugels zijn gemaakt van hoogwaardig aluminium, waardoor ze licht én sterk zijn. Verkrijgbaar in talloze kleuren.

Buiten de mooie uitstraling heeft Acavallo ook een veiligheidssysteem in de stijgbeugels verwerkt. Zo zitten er in het voetbed van de beugels gleufjes met opstaande tandjes, waardoor zand en vuil er doorheen glijdt en je meer grip hebt. Daarnaast is het voetbed breder dan bij de meeste stijgbeugels, wat zorgt voor meer stevigheid en comfort. Het voetbed van de Acavallo veiligheidsbeugels hebben een licht verend effect wat een schokdempende werking heeft. Deze stijgbeugels zijn daarom zeker aan te raden bij ruiters die last hebben van pijnlijke gewrichten, zoals knieën, enkels en heupen.

De veiligheidsbeugels staan bekend door de opengaande tak bij een val. Zodra er druk tegen de tak komt, klapt deze open om te voorkomen dat je voet in de veiligheidsbeugel blijft hangen. De beugel zelf is onder de tak een klein stukje verhoogd om te voorkomen dat de tak onnodig open klapt en je voet dus tijdens het rijden uit de stijgbeugel gaat.

Op zoek naar nieuwe veiligheidsbeugels? Stuur een berichtje voor meer informatie!

Hulp nodig bij het vinden van de juiste accessoires?

Ik denk graag met je mee om te zorgen dat alles bijdraagt aan optimaal rijcomfort voor jou en jouw paard. Van stijgbeugel tot singel. Wil je iets bestellen? Of wil je ergens meer over weten? Stuur me een berichtje, ik help je graag!