Niet alleen zadels, ook alle accessoires!

Zit er iets tussen wat jij nodig hebt? Stuur dan gerust een berichtje!

Alles waarmee het zadel zo goed mogelijk past

Singel

Een singel zorgt ervoor dat het zadel goed op het paard blijft liggen. Er zijn singels in verschillende soorten, vormen en materialen. Denk aan leer of neopreen singels met of zonder elastiek. In de praktijk zie ik dat een elastische singel vaak een goede optie is voor paarden met singeldwang, omdat zij dan minder last hebben van de druk tijdens het aansingelen.

Een anatomische singel is aan te raden bij gevoelige paarden, het zorgt voor een stabielere ligging en laat het paard gemakkelijker bewegen onder het zadel.

Waar moet je op letten? Zorg dat de lengte van de singel goed aansluit bij het paard, zodat er geen schuurplekken kunnen ontstaan. Dat betekent dat er maar een heel klein beetje speling in de singellengte mag zijn. Dit omdat de lichaamsbouw van jouw paard kan veranderen door bijvoorbeeld training, verandering van seizoenen of andere invloeden van buitenaf. Meet dus goed de gaatjes op de singelstoten waar de gespen van de singel moeten komen.

Let er bij het aansingelen op dat je deze niet te strak trekt, maar probeer links en rechts gelijkmatig aan te singelen. Dit is ook voor het behoud van de singelstoten. Zit een singel niet goed, dan beweegt het paard minder makkelijk onder het zadel. Zit de singel te strak, dan is het niet alleen niet prettig voor het paard, maar klem je zelfs de bloedsomloop van de voorbenen af. Singel dus altijd met beleid aan: niet te strak en niet te los.

Weet je niet helemaal zeker of de singel goed zit? Laat dan de zadelmaker/-passer een keer goed naar zadel én singel kijken.

Welke singel past het beste bij jouw paard? Stuur gerust een berichtje voor persoonlijk advies!

Hulp nodig bij het vinden van de juiste accessoires?

Ik denk graag met je mee om te zorgen dat alles bijdraagt aan optimaal rijcomfort voor jou en jouw paard. Van stijgbeugel tot singel. Wil je iets bestellen? Of wil je ergens meer over weten? Stuur me een berichtje, ik help je graag!